Soru sorDC-DC buck-boost konvertör PID Control
Furkan Yazan tarafından 4 yıl önce soruldu

Merhaba,
Ekteki görselde DC-DC buck-boost konvertör şeması çizdim. Matlab'e çok hakim değilim. Kontrol şemasının mantığını anlayamadım. Vref kısmına girdiğim değeri çıkış voltajı olarak alabiliyorum. Çıkış voltajını negatif olarak görüyorum.
Gain-Integrator kısımlarını Rölenin neden kullanıldığı gibi. Mantığını anlamamda yardımcı olabilir misiniz?
Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

3 Cevap
sayginer Yönetici tarafından 4 yıl önce cevaplandı

Merhaba,
Belirttiğiniz noktalar MATLAB/Simulink'ten ziyade PID kontrolün temel mantığından ileri geliyor. Aşağıdaki izletinin faydalı olacağını düşünüyorum. Ancak yine de takıldığınız yerleri sormaktan çekinmeyin lütfen.

Furkan Yazan tarafından 4 yıl önce cevaplandı

Saygıner Bey Merhaba,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Açıkçası video çok etkili oldu. Sadece anlamadığım bir kaç nokta kaldı. Sorularım saçma olabilir şimdiden kusura bakmayın lütfen.

  1. PID kontrolör kısmında sadece Integrator kontrollü olarak tasarlanmış devre, P kısmı Gain kapısından geldiğini varsayıyorum ama izlediğim videoda P ve I çıkışları toplanarak işlem yapılıyordu. Birde Integral işleminin sonucunun mantığını çözmeye çalıştım ama anlayamadım. Integral çarpanı 40.000 olarak girilmiş.
  2. İntegratör çıkışında referans voltajı ile farkı hesaplanmış. Açıkçası nedenini çok anlayamadım. Ve integratör external reset rising olarak tanımlanmış. Pulse generator'un kullanılmasının tam olarak mantığı nedir?
  3. Rölenin kullanım nedenini de çok anlayamadım açıkçası. Çıkartarak mantık yürütmek istedim ama hiç sonuç alamadım. O yüzden anlayamadım.

Açıkçası sorularım biraz uzun kusura bakmayın ve bu şekilde yardımcı olduğunuz içinde en içten dileklerimle teşekkürlerimi sunarım sizlere. Gerçekten çok sağolun.
 
İyi çalışmalar dilerim.

sayginer Yönetici tarafından 4 yıl önce cevaplandı

Merhaba,
İyi dilekleriniz için teşekkürler.

  1. Gain'in görevi bağlandığı değerleri yükseltmesidir. Diğer bir ifade ile çarpma işlemi de denebilir. Burada da toplamdan gelen değeri 100 ile çarpmak için kullanılıyor. Buradaki 40000 k_i değerine karşılık geliyor ve genelde elle, problemine göre giriliyor. Yani yine PID konrolün temelinde yer alan bir şey. Lütfen bakın: Kaynak 1 ve 2
  2. Fark alarak hata hesaplıyor. Yine PID kontrolün temelinde yer alıyor. Lütfen bakın: Kaynak 1 ve 2
  3. Röle, Transistör, Switch hepsinin genel anlamda çalışma mantığı sistemin belirli bir değere ulaştıktan sonra açılıp kapanmalarını sağlamalarıdır. Burada da aynı şekilde. Lütfen bakın: Kaynak 3

    Lütfen sormaktan çekinmeyin.

Kaynaklar:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=R54XngT8_WE
  2. https://www.youtube.com/watch?v=rLpK6_RYa2A
  3. https://maker.robotistan.com/role-nedir/